Clouds of Progress

Vincent van Gaalen: “met ‘Clouds of Progress’ onderzoek ik hoe de westerse beschaving zich sinds de industriële revolutie heeft ontwikkeld en hoe ik dit kan verbeelden aan de hand van wat er in dit tijdsbestek fotografisch is gedocumenteerd? Hiervoor heb ik mij gedurende zes maanden verdiept in de (foto)Collectie Spaarnestad van het Nationaal Archief. De Collectie Spaarnestad is een fotocollectie met meer dan 13.000.000 foto’s en hiermee een van de grootste persfoto-archieven ter wereld. Het is een internationale persfoto-collectie waarvan het oudste materiaal dateert uit de tweede helft van de 19 e eeuw uit binnen en buitenland. Hiermee past de Collectie Spaarnestad precies in het tijdsbestek voor mijn onderzoek en kan ik het historisch beeldmateriaal gebruiken voor verdieping en het maken van nieuw beeld.
‘Clouds of Progress’ is een nieuw beeldarchief/installatie dat ik aanleg en waarbij ik alle uitstoot dat zichtbaar is op het originele beeldmateriaal isoleer en in een nieuwe context plaats. Dat wil zeggen, dat alle rookpluimen, rook en stoomwolken eruit krop en tot een nieuw beeld maak. Ik haal het uit de oorspronkelijke context en plaats het als een opzichzelfstaand beeld alleen voorzien van de datum waarop het plaats heeft gevonden. Op deze manier kom ik tot een nieuwe beeldtaal waarin het persoonlijke verhaal plaats heeft gemaakt voor een beschouwend verhaal en een nieuwe kijk geeft op ons bestaan.”